jan

10

In de beveiligingswereld spreken we van laag risico (nummer 1), gemiddeld risico (nummer 2) en hoog risico (nummer 3). Wat bij inbraakniveau hooglaag of gemiddeld? Bij elk van die risiconiveaus installeren we passende alarmsystemen.

Een woning is doorgaans laag risico, een kantoor gemiddeld risico, en een (luxe)winkel hoog risico. Om een laagrisicowoning te beveiligen kan je kiezen tussen een alarmsysteem met of zonder draad.

Vanaf een woning, kantoor of winkel met een gemiddeld risico, en zeker vanaf een kantoor of winkel met hoog risico, beveilig je alles beter met een bekabeld alarmsysteem. En dan installeer je zelfs nog wat extra’s. We geven een woordje uitleg.

Wat bij inbraakniveau laag risico?

In een gewone woning – laag risico dus – hebben we twee opties. Daar kunnen we gebruikmaken van een alarmsysteem mét of zonder draad.

Een draadloze beveiliging werkt op wifi en is even veilig als een alarmsysteem met draad. Als gevolg van een beslissing van Europa werken alarm- en beveiligingssystemen op een eigen frequentie. Die frequentie kan je niet interpelleren of er mee spelen, je kan die ook niet scannen met je computer.

Beide systemen, al dan niet met draad, zijn dus even veilig. Als bij een bekabeld alarmsysteem de draad wordt doorgeknipt,  krijg je meteen melding van een sabotagefout. Hetzelfde geldt voor de wifi: ook als de wifi verstoord wordt of de draadloze frequentie afgezet, krijg je melding van een sabotagefout. Ook dan schiet het alarm aan.

Wat bij inbraakniveau gemiddeld risico?

In een kantoor bevinden zich computers en belangrijke dossiers. We beschouwen een kantoor dan ook als ruimte met een gemiddeld risico. In een kantoor kies je het best voor een bekabeld alarmsysteem, een alarmsysteem met draad dus.

Dat is niet verplicht, en ook niet wettelijk voorgeschreven, maar wel onderdeel van de INCERT-voorschriften. Iedere zichzelf respecterende alarminstallateur met het hart op de juiste plaats volgt de INCERT-opleiding én regelgeving. Hier lees je alvast meer over waarom dat INCERT-certificaat zo belangrijk is bij een professioneel alarmsysteem.

In een kantoor is het trouwens gemakkelijker om met een draad te werken. 99 % ervan heeft een vals plafond of beschikt over ruimtes waarin je draden makkelijk kunt wegstoppen.

Bekabelde systemen zijn iets duurder omdat je die draden natuurlijk moet trekken. Anderzijds moet je de batterijtjes van het wifibakje niet meer vervangen. Een bekabeling met draad is ook iets stabieler en professioneler.

Maar vrees is niet nodig: beide systemen – met en zonder draad – zijn even goed en even veilig.

Wat bij inbraakniveau hoog en gemiddeld risico?

In een winkel van risiconiveau 2 zijn we niet zuinig met strategische bewegingsdetectoren. Veel kledingwinkels hebben dit niveau.

Hebben we te maken met een winkel van hoog risico zoals een luxekledingwinkel, dan beveiligen we zowel het volume als de perimeter, en plaatsen we hoeksensoren, sensoren op ramen en deuren én glasbreuksensoren.

Dit systeem zit eigenlijk heel logisch en slim in elkaar. Een alarm moet geverifieerd zijn, dat wil zeggen dat er minstens twee sensoren een verdachte beweging moeten zien. Loopt een dief in een woning van de keuken naar de living, dan hebben minstens twee sensoren die beweging opgemerkt. Je alarm is daardoor geverifieerd.

Een ruimte met risico 3 is beveiligd met perimeter én volume. Een dief opent een raam, dat is de eerste detectie, en komt binnen, en dat is meteen de tweede detectie én verificatie. Het resultaat? De politie wordt meteen verwittigd. Door de combinatie van hoog risico én verificatie schieten die meteen in actie.

Hier lees je alvast meer over de manier hoe we winkelketens beveiligen.

Kunnen we je helpen?

Wolf Security biedt efficiënte (camera)oplossingen voor alle inbraakniveaus. Vragen? Neem contact met ons op. We beantwoorden je vragen graag.

Ook geïnteresseerd in deze blog?

https://wolfsecurity.be/blog/jaarlijks-onderhoud-van-je-alarmsysteem/

 

© C’bon

Naar overzicht