feb

27

Natuurlijk kan je camerabeelden gebruiken als bewijslast. Dat is zelfs een van de hoofdredenen waarom je een camera zou installeren.

Je installeert een camera opdat je het verlies en de schade van een misdaad, diefstal of vandalenstreek kan verhalen op de misdadiger of de overtreder. Want in het geval van een misdrijf of diefstal komen camerabeelden goed van pas.

Dat wil echter niet zeggen dat je camerabeelden altijd kan gebruiken als bewijslast. Om dat te kunnen doen, moet je in orde zijn met de volgende drie zaken: herkenningpictogrammen en officiële aangifte aan de privacycommissie. Een woordje uitleg is op zijn plaats.

Wanneer kan je camerabeelden gebruiken als bewijslast?

Je kan je camerabeelden gebruiken als bewijslast als je aan de volgende drie voorwaarden hebt voldaan.

Voorwaarde 1 – 100% herkenning is noodzakelijk

Om je camerabeelden als bewijslast te gebruiken moet je ontegensprekelijk kunnen aantonen dat het wel degelijk om een bepaalde persoon gaat. De herkenning moet dus 100% zijn. Het mag niet gaan om iemand die alleen maar ‘lijkt’’ op een bepaalde persoon. Of om iemand waarvan je zegt: “Het zou die persoon wel eens kunnen geweest zijn”.

Op de camerabeelden moet de persoon duidelijk zichtbaar en herkenbaar zijn. Dat is helaas niet altijd het geval bij alle camera’s. Bij de goedkopere camera’s van 50 à 70 euro zie je bij wijze van spreken alleen dat het dag of nacht is. Je schaft je dus het best meteen een kwaliteitsvolle camera aan.

Wolf Security biedt nooit goedkope en minderwaardige camera’s aan. Wij verkopen enkel camera’s van een bewezen basiskwaliteit waarmee je iemand echt kunt herkennen.

Om je een idee te geven van de prijzen: onze standaardcamera’s met een heel scherpe kwaliteit kosten 290 euro per stuk. Dat is zonder plaatsing. Aan winkels die een hoger risico lopen op diefstal bevelen we dit soort camera ten zeerste aan.

Voorwaarde 2 – Officieel pictogram voor bewakingscamera’s is verplicht

Als je je woning, winkel of bedrijfspand beveiligt met een camera, dan ben je wettelijk verplicht een officieel pictogram voor bewakingscamera’s heel duidelijk op te hangen. Dat houdt in dat je het pictogram zo ophangt dat het 100% zichtbaar is voor iedereen. Je moet het ook ophangen op een plek waar de bezoeker het ziet, nog voordat hij de plaats betreedt.

Die verplichting wordt je opgelegd door de wet van 21 maart 2007. Hang je geen officieel pictogram, dan mag je een goede afloop van een eventuele rechtszaak wel vergeten. Want dan heb je wettelijk geen enkele poot om op te staan als je slachtoffer wordt van een diefstal. Meer puntjes op de i over dit onderwerp vind je in deze blog over bewakingspictogrammen.

Voorwaarde 3 – Officieel aangifte doen aan de privacycommissie

Zeker sinds de GDPR-wet van kracht is geworden op 25 mei 2018 zijn alle regels met betrekking tot privacy nog een pak strenger geworden. Heb je een beveiligingssysteem met (of zonder) camera, geef dat dan zeker aan aan de privacycommissie. Doe je dat niet, dan loop je het risico een serieuze boete te krijgen. En wat meer is: ook in dit geval heb je juridisch geen enkele poot om op te staan mocht je het slachtoffer worden van een diefstal.

Extra service van Wolf Security

Wolf Security zorgt voor prachtige camerabeveiligingspictogrammen op maat en hangt ze bovendien correct op. We kleven de camerabewakingssticker op een Dibond-bordje van 1 mm dik, geven dat bordje een behandeling tegen de uv-stralen van de zon, en voorzien mooie afgeronde hoeken. Alles ziet er heel proper én professioneel uit én schrikt potentiële dieven echt wel af.

Meer info nodig?

Enkel als je aan de bovenstaande drie voorwaarden voldoet, zijn je camerabeelden rechtsgeldig en kan je je camerabeelden gebruiken als bewijslast. Als je je beveiligingscamera bij Wolf Security koopt, dan zorgen we dat je van a tot z beveiligd bent, en dat je beantwoordt aan alle regels en eisen.

Neem gerust contact met ons op. Het team van Wolf Security staat altijd voor je klaar!

Ook geïnteresseerd in deze blog?

Wat kies ik, draadloos,bekabeld of hoogriscoalarmsysteem?

 

© C’bon

Naar overzicht