apr

11

Kassafraude of diefstal uit de kassa, het blijft een veelvoorkomend zeer. En zolang mensen zin hebben in meer, en in ogenschijnlijk gemakkelijk verdiend geld, zal er geld uit de kassa blijven verdwijnen. Wat kan je doen tegen kassafraude?

Zolang je er niets tegen doet kan de kassafraude of het bedrag dat gestolen wordt serieus oplopen. Je vraagt je af: ‘Hoe kan ik diefstal uit de kassa voorkomen?’

Onze gouden tip? Installeer een camera die op de kassa gericht is en die alles meteen registreert. Van de kleinste tot de grootste diefstal.

Wat kan je doen tegen kassafraude?

Kassafraudestart klein maar wordt steeds omvangrijker. Wordt er geld uit de kassa ontvreemd, dan gebeurt dat over het algemeen heel geleidelijk. Je slaagt er niet altijd in iemand direct of op heterdaad te betrappen.

Als een medewerker‘s avonds 50 euro uit de kassa grist, dan merk je dat niet de avond zelf. Pas op het einde van de maand begin je te merken dat de kassa regelmatig tekorten vertoont. Maar ga dan maar eens uitzoeken hoe het komt en wie daar verantwoordelijk voor is. Hoeveel werknemers heb je?

Zodra je een camera hebt geïnstalleerd die op de kassa gericht is, wordt alles meteen duidelijk.

Verschillende vormen van kassafraude

Er zijn inderdaad verschillende variaties in kassafraude, en dat komt niet altijd meteen neer op het letterlijk meegrissen van geld uit de kassa. We geven een aantal voorbeelden.

Een klant koopt een pakje sigaretten van 7 euro. De kassierder rekent af, stopt het bedrag in de lade, maar drukt niet op de juiste verkooptoets. De verkoop wordt dus niet geregistreerd. Later haalt de kassierder de 7 euro gewoon uit de lade. Makkelijk verdiend geld, lijkt het wel.

Camerabewaking in de vorm van een camera geïnstalleerd boven de kassa is in dit geval heel efficiënt. Je ziet zowel het geld in de kassa, het schermpje op de kassa als de kasverrichtingen zelf.

Een ander voorbeeld. Jij bent klant en kent de persoon die aan de kassa werkt. Je koopt twee pakjes sigaretten, maar betaalt er maar één, zoals je hebt afgesproken met je kennis-kassierder.

Makkelijk verdiend geld alweer, lijkt het. Maar niet als dit wordt gefilmd door een camera. Want niets ontsnapt aan het wakende oog van een steeds filmende camera.

Ander voorbeeld

Ook als de kassierder te veel wisselgeld teruggeeft, registreert de camera dit. De camera filmt continu. Indien nodig kan je de camerabeelden van een hele tijd geleden opnieuw bekijken (én die camerabeelden gebruiken als bewijs). Beweert een klant dat hij te weinig wisselgeld heeft teruggekregen, dan kan je gemakkelijk de beelden even terugspoelen om te zien of de klant al dan niet gelijk heeft.

Een camera sluit discussies uit op een eerlijke en objectieve manier. Je ziet de fout met eigen ogen. Simpel toch?

Wat kan je doen tegen kassafraude? Installeer een camera en tel uit je winst.

Wettelijk verplicht om camera te melden

De kassierder moet weten dat hij of zij gefilmd wordt. Dat is zelfs wettelijk verplicht. Niet alleen de klant moet weten dat hij gefilmd wordt aan de hand van een pictogram dat wettelijk verplicht ophangt.

Maar ook iedere werknemer moet verplicht op de hoogte worden gebracht van de aanwezigheid van een camera.

Gaat een bedrijf over tot camerabewaking, dan moet het daarvan een tijdelijke aanplakking doen, bijvoorbeeld op een drukbezochte plaats als de refter. Die aanplakking hoeft er niet permanent te zijn. Die mag na een tijdje worden weggehaald.

Informatie genoeg over wat te doen tegen kassafraude?

Hebben we je vraag: Wat kan je doen tegen kassafraude voldoende beantwoord?

Zo niet, dan laat je het ons maar weten! Vraag het ons, bel ons op het nummer 056/60.60.00 (24 uur op 24), of vul het formulier in op onze website.

Het team van Wolf Security staat altijd klaar op je te helpen.

Ook geïnteresseerd in deze blog?

Wat is een meldkamer en een volg-mij-functie?

 

© C’bon

Naar overzicht