okt

12

Is je woning, winkel of bedrijfspand beveiligd met een camera? Duid je die beveiliging aan met een officieel pictogram voor bewakingscamera’sen hangt die duidelijk zichtbaar op? Dan ben je goed bezig. Heb je dat pictogram niet, of hangt het niet op de juiste plaats? Dan heb je juridisch geen poot om op te staan als je slachtoffer wordt van een diefstal. Bezint dus eer ge begint. We geven hieronder wat uitleg over de wet op de camerabewaking van 21 maart 2007. Dat is een wet die je het best kent als je je bezit met een camera laat bewaken.

Officieel pictogram voor bewakingscamera’s is verplicht

Als je je woning, winkel of bedrijfspand beveiligt met een camera, dan is het bevestigen van een officieel pictogram voor bewakingscamera’s verplicht. Dat stelt de wet van 21 maart 2007. Stel dat er een diefstal wordt gepleegd, of dat er een calamiteit gebeurt, en het komt voor de rechter. Dan zijn de twee eerste vragen van de tegenpartij zeer voorspelbaar de volgende:

 • “Heb je een officieel pictogram voor bewakingscamera’s hangen?”
 • “Heb je aangifte gedaan van die camerabewaking aan de privacycommissie?”

Heb je geen officieel pictogram hangen, of heb je geen aangifte gedaan, dan mag je een goede afloop van je rechtszaak wel vergeten, want dan heb je juridisch geen poot om op te staan. We zetten even de puntje op de i. We hebben het over een officieel pictogram waarop vermeld staat: “Camerabewaking” samen met een opvallend pictogram van een camera, je vindt hiernaast een voorbeeld. Dat zichtbaar ophangen is wettelijk verplicht, de aangifte ervan ook.

Extra verplichtingen bij het officieel pictogram voor bewakingscamera’

1. Een persoon moet het bewakingscamerapictogram zien, nog voordat hij het pand, het gebouw of de winkel binnenkomt

Want alleen dan krijgt de persoon in kwestie de kans om een keuze te maken:

 • Ik aanvaard dat ik gefilmd word en ik ga binnen.
 • Ik aanvaard niet dat ik gefilmd word en ik ga niet naar binnen.

Gaat de persoon naar binnen, dan geeft hij stilzwijgend de toestemming om gefilmd te worden.

We illustreren dit even met een voorbeeld. De parking van de Colruyt wordt gefilmd. In dit geval is het niet voldoende om aan de ingang van de winkel een pictogram op te hangen met de melding dat je gefilmd wordt. Waarom niet? Omdat je op dat moment al daadwerkelijk gefilmd bent bij het:

 • parkeren van je auto,
 • uitstappen,
 • nemen van je karretje,
 • lopen naar de ingang van de winkel.

Dat officiële pictogram moet heel duidelijk worden bevestigd aan de ingang waar de auto’s de parking op rijden. Doe je dat niet, dan heb je bij een diefstal als winkel geen enkele poot om op te staan. Hoe groot de officiële pictogrammen voor bewakingscamera’s moeten zijn, is ook wettelijk bepaald. Hier lees je meer over de vereiste wettelijke afmetingen van de pictogrammen voor bewakingscamera’s.

2. Geef het officiële pictogram voor bewakingscamera’s aan aan de privacycommissie

Door de GDPR-regeling is alles nog een stuk strenger geworden. Als je je beveiligingssysteem niet aan de privacycommissie aangeeft, kan je een boete krijgen. Tot nog toe is dat niet gebeurd, maar ooit zal de eerste keer zijn. De privacycommissie heeft nu al een aantal extra personeelsleden aangeworven om inbreuken vast te stellen en te beboeten.

3. Let op de correcte plaats van het pictogram

Het pictogram mag bijvoorbeeld niet achter je raam staan. Veel klanten plaatsen het pictogram op een kast achter hun bureau, of achter een raam. Dat is niet de correcte manier. We bevestigen tegenwoordig de pictogrammen zelf, zodat we 100% zeker weten dat ze op een correcte en wettelijke manier zichtbaar zijn. Het pictogram moet bevestigd zijn op een buitenmuur, nog voordat de bezoeker de plaats betreden heeft. Op die manier krijgt hij inderdaad de keuze of hij al dan niet wil worden gefilmd. Zet je het pictogram achter je raam, dan is het al te laat, want dan is de bezoeker al gefilmd geweest.

De wettelijke voorschriften zijn ook van kracht voor privéwoningen

Stel dat je camera’s hebt geïnstalleerd in je privéwoning. Als die helemaal niets van de straat filmen en bijvoorbeeld alleen op je living gericht zijn, dan hoef je niets aan te geven, zelfs geen bordje te plaatsen. Dan gaat het om 100% privé. Maar zodra je een stukje van de stoep of het gazon voor je huis filmt, moet je aangifte doen, én een officieel pictogram plaatsen.

Voordelen van zo’n officieel pictogram

Een dergelijk officieel pictogram voor bewakingscamera’s schrikt dieven af. Onze tip: voorzie geen pictogram als je geen camerabeveiliging hebt. Mensen met slechte bedoelingen beginnen dan rond te kijken en merken algauw dat er geen camera’s in de buurt aanwezig zijn. Dan lachen ze in hun vuistje en doen ze waarvoor ze gekomen zijn. Een kwaliteitsvol beveiligingspictogram geeft ook een indicatie van de degelijkheid van de camerabewaking, en dat schrikt dieven zeker af. Een papiertje met daarop een handgeschreven boodschap van: “Pas op, je wordt gefilmd”, met de naam van de verantwoordelijke in stift erop geschreven komt niet professioneel over. Een degelijk en kwaliteitsvol pictogram daarentegen doet honderd procent zijn afschrikwerk.

Extra service van Wolf Security

Wolf Security zorgt voor prachtige camerabeveiligingspictogrammen op maat. We hebben daar heel veel geld in geïnvesteerd. Op elk pictogram drukken we de naam van de verantwoordelijke professioneel af. Het pictogram dat wij aan onze klanten geven, is trouwens heel wat meer dan alleen ‘maar’ een sticker:

 • we kleven die sticker op een Dibond-bordje van 1 mm dik,
 • geven het een behandeling tegen de zon,
 • voorzien afgeronde hoeken zodat het er mooi uitziet, want het oog wil ook wel wat.

Dat zijn allemaal details, maar dat maakt dat het pictogram er heel proper én professioneel uitziet. We hangen die bordjes ook op een correcte manier op. Veel van onze collega’s hangen ook een Dibond-bordje op, maar schroeven daar dan een vijs door, waardoor het uitzicht helemaal naar de vanen is. Wij gebruiken een goede onzichtbare tweecomponentenlijm.

We doen er alles aan om te komen tot 100% klanttevredenheid. Kunnen we je ook helpen? Neem gerust contact met ons op.

 

© C’bon

Naar overzicht